Featherweight Speedo's te koop

Vraag en aanbod

Moderator: Moderators

Alexander
Posts: 1068
Joined: Tue Aug 23, 2005 9:46 pm
Location: Delft

Post by Alexander » Tue Apr 11, 2006 3:11 pm

(he? hoe kom je nou aan 34.1 volt met een 24 volt accu?)

*bemoeit zich verder niet met topic*
[sig?]

User avatar
Cavecrusher
Posts: 1412
Joined: Mon Sep 01, 2003 5:35 pm
Location: Tilburg

Post by Cavecrusher » Tue Apr 11, 2006 3:19 pm

een volle cel geeft meer dan de 1,2v waarmee die '24v' is afgeleid

User avatar
A-men
Posts: 195
Joined: Tue Sep 30, 2003 10:35 pm
Location: Vilvoorde België

Post by A-men » Tue Apr 11, 2006 5:57 pm

Wil je eens ongeveer 20V aan de ingang zetten.
Moet met NiCad's goed mogelijk zijn... bijvoorbeeld 3 packs van 6 cellen.

12V werkt inderdaad niet... want de 12V regelaar heeft 14V ingangsspanning nodig.

Waar ik bang van ben is dat de 12V regelaar die eigenlijk maar 35V ingangsspanning aan kan gewoon niet start... maar met een beetje geluk is hij niet stuk.

A-men

User avatar
Cavecrusher
Posts: 1412
Joined: Mon Sep 01, 2003 5:35 pm
Location: Tilburg

Post by Cavecrusher » Tue Apr 11, 2006 6:25 pm

ze werken allebei weer, ook op de 24v nimh

bij nr. 7 zat de 12v pin van de regelaar niet vast
bij nr. 4 was er geen verbinding tussen de 5v regulator en de ontvanger

allebei gemaakt, ze werken idd beter dan een IBC, minder schokkerig. betere controle bij lagere toeren. petje af!


nu iets anders;

de neutraalstand zit bij beide speedo's buiten het bereik van de trim, ook de failsafe is niet goed aangezien de motoren bij beide nog draaien als de zender uitstaat. Dit is waarschijnlijk een software probleem.

zender is een futaba skyport 4

User avatar
A-men
Posts: 195
Joined: Tue Sep 30, 2003 10:35 pm
Location: Vilvoorde België

Post by A-men » Tue Apr 11, 2006 6:54 pm

Ik beweer niet dat ze beter werken dan een IBC (wel beter dan een Electolize naar mijn mening)... maar het doet me veel plezier te horen dat je ze op niveau vindt :D

Aan de anderekant schaam ik me voor de niet aangesloten 12V regelaar en 5V uitgang. De niet aangesloten 5V uitgang zou inderdaad door mijn testen geraakt zijn (ik sloot twee regelaars tegelijk aan en had dan ook maar van één regelaar 5V nodig).

De niet aangesloten 12V pin moet toch een beetje contact gegeven hebben want anders had hij nooit gewerkt.

Heeft uw ontvanger een ingebouwde failsave ? Zo niet kan ik echt niet begrijpen waarom de failsave niet aan slaat.

Wat de neutraalstand buiten bereik van de trim betreft... dat is inderdaad een software ding... ik kom hierop terug.

A-men
Last edited by A-men on Tue Apr 11, 2006 8:49 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Cavecrusher
Posts: 1412
Joined: Mon Sep 01, 2003 5:35 pm
Location: Tilburg

Post by Cavecrusher » Tue Apr 11, 2006 7:37 pm

ik merkte het 12v probleem, toen ik de print vastpakte en daarbij de regulator aanraakte, waardoor hij het ineens ging doen

ik heb een hele goedkope protech ontvanger, betwijfel of die failsafe heeft

kweet alleen zeker dat de failsafe positie fout is, aangezien hij zonder aangesloten ontvanger ook blijft draaien.

User avatar
A-men
Posts: 195
Joined: Tue Sep 30, 2003 10:35 pm
Location: Vilvoorde België

Post by A-men » Tue Apr 11, 2006 10:06 pm

De failsave in mijn controller gaat na of de input puls van de ontvanger groter is dan 1 ms en kleiner dan 2 ms. Als dat één keer niet het geval is dan gaat de controller in failsave. Om terug uit de failsave te komen moet hij 10 opeenvolgende correcte pulsen krijgen. Pas als dat zo is gaat hij uit failsave.

Failsave betekent dat hij de bovenste FET's in de H-bridge uit-schakelt en de onderste FET's in-schakelt. Dat komt overeen met remmen op de motor.

Dus als je motor bij het uitschakelen van de zender toch blijft draaien dan krijgt de controller een puls binnen....

of zo was het toch gedacht... want ...

OK, er is nog een mogelijkheid... Als de ontvanger op het uitschakelen van de zender reageert door geen pulsen meer door te sturen... dan is de laatste puls een goede puls en gezien er geen puls meer achter komt... is het voor de controller allemaal prima in orde en blijft die mooi doorgeven wat er overeen kwam met die laatste puls. Dat is ook zo als je de ontvanger van de controller los maakt na het opstarten. Let op dat zou zelfs volle gas als resultaat kunnen hebben !

Daar moet en zal ik iets op vinden ! Ik denk dat ik de Watchdog timer ga gebruiken en telkens ik een goede puls binnen krijg reset ik hem... Als er dan geen signaal meer komt gaat hij een reset uitvoeren. Na een reset volgt een initialisatie en daarna begint de controller met de uitvoering van de failsave-routine tot er 10 goede pulsen op een rijtje zijn binnen gelopen.

Om dit en het probleem van de te lange pulsen (geen neutraal binnen trim-bereik) op te lossen zal je een nieuw programma moeten laden.

Als ik je een nieuw programma doorstuur heb jij dan de mogelijkheid om dit te laden ? Met andere woorden heb je een AVR-programmer beschikbaar en iemand (jijzelf ?) die deze kan bedienen ?

A-men

PS : Als je een scoop in de buurt hebt staan zou ik best graag weten of er een signaal uit je ontvanger komt als je de zender af zet. Ik verwacht dat je een mooie puls van ongeveer 1,5ms gaat vinden om de ongeveer 20 ms.

User avatar
Cavecrusher
Posts: 1412
Joined: Mon Sep 01, 2003 5:35 pm
Location: Tilburg

Post by Cavecrusher » Sun Apr 16, 2006 8:07 pm

geen mogelijkheid tot programeren, kan wel eens op een weekendse dag langs komen.

Zal de ontvanger morgen/deze week eens aan de scoop hangen.

Die failsafe beschrijving beschrijft goed wat de speedcontroller doet als ik naar de maximale uitslag van mijn pookje ga, motoren blokeren/braken.

Ut kan ook gewoon aan de zender liggen, maar die failsafe doet het zelfs bij het aansluiten zonder ontvanger, cq totaal geen goede pulsen niet.

Als je het programma ge-update hebt, pm me dan, kan ik een keer langs komen voor de update. Neem ik meteen het testplatform / bonx mee, kunnen we testen

User avatar
A-men
Posts: 195
Joined: Tue Sep 30, 2003 10:35 pm
Location: Vilvoorde België

Post by A-men » Tue Apr 18, 2006 3:18 pm

allen,

Ik zou het heet leuk vinden om van heel wat zenders te weten wat de meest standaard pulsen zijn die er uit komen. Voor alle zender onvanger combinaties is dat ONGEVEER een 5 volt puls met een lengte van 1 tot 2ms (met dus 1.5ms als neutraal) om de 20ms. Het is voor mij heel belangrijk om waardes te kiezen waar iedereen mee weg kan. Vandaar dus deze oproep aan iedereen die een scoop heeft om me eens precies te vertellen welke pulsen er uit hun ontvanger komen.

Ik heb ondertussen het programm al gedeeltelijk aangepast. Nu is neutraal nogaltijd 1.5ms. We hebben echter een grotere dead zone rond het neutraal punt gelaten. de dead zone is niet merkbaar bij het rijden/sturen maar wel genoeg om een rustige robot te hebben als je hem wil laten stil staan.

Wat ik ook gedaan heb is na de maximum een grotere zone gelaten voor we in failsave gaan. Zodoende is het wel mogelijk dat je iets scherper aanloopt maar je zal minder gemakkelijk schokkende motoren hebben op full speed. Het is ook beter voor de opwarming van de FET's.

Verder heb ik ook de PWM freqentie naar beneden gehaald. Ze ligt nu op 3.125 kHz. Dat is wat de meeste betere commerciëele EPC's ook hanteren en scheelt hem een pak in de opmarming van de spanningsregelaars. (en de Fet's)

Blijft dat ik de failsave nog moet aanpassen. HEEEEEL misschien lukt dat nog deze week.

Het is geen echt probleem dat je niet kan herprogrammeren beste Cavecrusher. Ik kan je ook gewoon een correct geladen AVR op de post doen (kost geen 2 euro...allez, 5 euro inclusief verzending en die neem ik er voor mijn eerste klant graag voor mijn rekening.

A-men

User avatar
A-men
Posts: 195
Joined: Tue Sep 30, 2003 10:35 pm
Location: Vilvoorde België

Post by A-men » Tue Apr 18, 2006 10:10 pm

Awel, het kan ook wel eens deftig meevallen.
De failsave is aangepast !
Dus als de controller nu het contact verliest met de ontvanger (kabel tussen de tandwielen geraakt bijvoorbeeld) dan valt de controller na 0,125 seconde uit. Eigenlijk gaat hij zelfs remmen.

Bij het aanpassen van de software is ook gebleken dat ik die tot op heden niet begon in de failsave loop maar in de main loop... met als resultaat dat als je de controller inschakelde je moter een fractie van een seconde hevig te keer ging.
Wel ... nu start ik wel van uit failsave en het is zalig om de robot aan te zetten en je alleen de lampjes ziet aangaan... geen geluid ... en pas als je dan de zender aan zet hoor je dat er ook leven in zit.

Enfin beste Cavecrusher... als je me nu precies zou kunnen vertellen wat de pulsen zijn die uit je ontvanger komen dan stel ik de microcontroller daar perfect op af en dan kunnen ze op de post. (Dat is maar een regeltje van drie uitrekenen en 3 getallen aanpassen in de code).

A-men

User avatar
Cavecrusher
Posts: 1412
Joined: Mon Sep 01, 2003 5:35 pm
Location: Tilburg

Post by Cavecrusher » Tue Apr 18, 2006 10:46 pm

mijn voorbaatse dank is groot, nu nog ff de scoop kickstarten

User avatar
Cavecrusher
Posts: 1412
Joined: Mon Sep 01, 2003 5:35 pm
Location: Tilburg

Post by Cavecrusher » Wed Apr 19, 2006 7:10 pm

min 0.9 ms
neutraal 1.5 ms
max 2.1 ms

dit is met trims in neutraal
de motoren blijven hier in neutraal draaien.

de waardes vallen dan idd buiten de failsafe

User avatar
A-men
Posts: 195
Joined: Tue Sep 30, 2003 10:35 pm
Location: Vilvoorde België

Post by A-men » Thu Apr 20, 2006 9:16 am

Daarmee is duidelijk waarom de motoren op full speed gaan schokken.
Maar geen probleem, ik steek er dan maar een nieuwe "look-up" table in... iets meer werk dan verhoopt.

Ik stel voor dat ik er een tabel in steek waarmee je:
- van 0,80 ms tot 0,95 ms volle gas achteruit
- van 0,95 ms tot 1,45 ms lineair van volle gas achteruit tot nul
- van 1,45 ms tot 1,55 ms nul
- van 1,55 ms tot 2.05 ms lineair naar volle gas vooruit en
- van 2.05 ms tot 2.20 ms volle gas vooruit

Dan ben je zeker dat je bij volle gas vooruit en achteruit ook echt alles open hebt staan en toch gebruik je meer dan 90% van je uitslag om mooi te regelen. (en als je dan toch een beetje de stick forceed en iet buitn de 0,9 tot 2,1 m pulsen doorgeeft gaat hij nog niet schokken.

A-men
PS : ik ben er vanaf deze namiddag niet tot zondag.. dus 't zal voor in de loop van de volgende week zijn. Stuur je me alvast je postadres door ?

User avatar
Cavecrusher
Posts: 1412
Joined: Mon Sep 01, 2003 5:35 pm
Location: Tilburg

Post by Cavecrusher » Thu Apr 20, 2006 9:42 am

die 0.9 en 2.1 ms zijn met mixer tussen de ontvanger en speedo en stick in uiterste hoek

bij gewoon gebruik komen de waarden idd niet onder en boven de 1 en 2 ms

kos
Posts: 1907
Joined: Sat Aug 02, 2003 4:32 pm

Post by kos » Mon Apr 24, 2006 6:24 pm

Ok, ik heb hier niet alles gelezen gehad, maar ik heb een Graupner x412 zender. Zouden ze daar ook voor moeten werken?

A-men kan ik het geld overmaken naar een IBAN-nummer van jou? En incl verzendkosten om ze op te sturen? Want voorlopig kom ik nog niet in de buurt, voor zover ik weet.
Technically speaking, Whiskey is a solution.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 3 guests