Page 1 of 1

removeble link, how to

Posted: Sun Apr 28, 2019 9:58 pm
by Leo Groeneveld
Hoi,

Ik mag me bezighouden met het uitdenken van een removable link voor onze (Cematec) robot, welke 22 juni ingezet zal gaan worden.

Ik zag in een filmpje een doorgesoldeerde (kortgesloten) connector. Dit is iets wat ik zelf ook in gedachten had. Ik heb alleen nog geen oplossing voor het tegendeel. Deze moet vast op de robot zitten en ik heb nog geen idee hoe ik een XT60 plug goed kan vastmaken aan een metalen plaat.

Hoe kan ik een XT60 connector goed vastzetten op een plaat? Kan iemand een foto/tekening plaatsen hoe dit op te lossen is?

Alvast bedankt en mvg,

Leo

Re: removeble link, how to

Posted: Mon Apr 29, 2019 1:30 am
by kalme nelis
Vaak maak ik gebruik van een 3mm gat door de connector heen om dan een 3mm boutje te gebruiken. De afstand tussen de koperen buisjes is voldoende om geen sluiting te creëren en door een moertje of dikker ringetjes tussen de connector en plaat te houden maak je het plaatsen van de link ook iets makkelijker.

Andere optie waar ik nu naar kijk daar ik nu een 3d printer heb is het printen van een xt60 houder.
https://www.thingiverse.com/search?q=xt ... 644d840e00

Re: removeble link, how to

Posted: Mon Apr 29, 2019 6:17 am
by maddox
Tie-raps , zo werkt het in Nebelwerfer. Boor een patroon van gaatjes (2-4) rond de XT60 en trek maar vast.

Als je echt zeker wil zijn kan je nog altijd hotglue of 2K lijm gebruiken als extra.

Re: removeble link, how to

Posted: Sat Jun 29, 2019 10:10 am
by MJM
Na, tijdens INDI 2019, een paar keer flink gefriemeld te hebben om onvindbare, kleine stekers uit een mini-gat te halen, stel ik voor een standaard link en methode te gaan gebruiken.
Wat is er de juiste maat voor FW en goed beet te pakken?
Hoe kunnen we markeren waar de link zit?
Dit beide tijdens tech-check te controleren.

Re: removeble link, how to

Posted: Sat Jun 29, 2019 11:00 am
by maddox
Sommigen onder ons gebruiken de "klassieke" modelbouw spullen, zoals EC of XT stekkers.
Anderen blijven bij de Andersons/powerpole, en nog anderen gebruiken iets zelfbouw.


Nu, 1 optie is de links te laten voor wat ieder wil, maar er een vlaggetje, handvaatje of voldoend grote lus aan zetten zou voor niemand een probleem mogen zijn. Ergo, wat ziet men als "voldoende houvast" en hoe klein mag het link-luik/gat worden.

Ik weet dat ik door een aantal factoren het al sowieso moeilijk heb om een link te steken of te trekken. Dus ik wil groter :) .

Re: removeble link, how to

Posted: Sat Jun 29, 2019 3:31 pm
by kalme nelis
Als we gaan standaardiseren acht ik de xt90 of vergelijkbaar het meest geschikt voor feathers, inclusief de zwaarste spinners. Probleem is dan wel dat we die regel ook naar de buitenlanders die deelnemen moeten toepassen.

Een serie stickers printen die tijdens de eerste tech-check door de beoordelende geplaatst word is wel een optie waar weinigen commentaar op zullen hebben.

Re: removeble link, how to

Posted: Sat Jun 29, 2019 5:40 pm
by MJM
Die stickers zouden veel helpen en zijn eenvoudig te realiseren (zitten volgens mij op elke racewagen of vliegtuig).
Misschien hoeft er niet 1 steker standaard te zijn, maar zijn er meer mogelijkheden. Zelf maak ik er altijd een touwtje of Tiewrap eraan met verdikking of een lusje. Deze kan altijd buiten de robot steken.
In de FRA-regels staat daar niets over meen ik?

Re: removeble link, how to

Posted: Sun Jun 30, 2019 4:21 am
by kalme nelis
6.1.1 Removable Link The main power cut-off MUST be an insulated,removable link, which must NOT be in place unless the robot is in the arena or under the supervision of a technician.The link must be removable without the use of tools. A key or switch is not allowed.
6.1.2 Accessibility The link must be positioned in a visible part of the robot's bodywork, fitted away from any operating weaponry or drive, and this position must be clearly marked.
6.1.3 Covers The link may be fitted under a cover, but the cover must be able to be opened without the use of tools.
6.1.4 Kill Switch If the robot uses an internal combustion engine(s), the "Power" cut-off must take the form of a clearly labelled"Kill" switch. See Section 7 forfurther details on engines.
6.1.5 Inverted Link Robots in the heavyweight class that are capable of being driven inverted, having a removable link fitted that is only accessible when the robot is the right way up, must have a duplicate link fitted in theopposing panel, so as to allow the robot to be disarmed when inverted.

Anders dat de link duidelijk gemarkeerd of zichtbaar moet zijn stellen ze weinig eisen aan de vorm ervan.

Re: removeble link, how to

Posted: Sun Jun 30, 2019 8:59 am
by MJM
Dan moeten we een duidelijke markering laten aanbrengen, liefst eenduidig.
Ook moeten techchecker en arena marshall beoordelen of de link door hen te trekken is, anders moet daar ter plekke een aanpassing voor gedaan worden.

Re: removeble link, how to

Posted: Sun Jun 30, 2019 9:55 pm
by flex
Ik heb in mijn jaren maar weinig problemen ondervonden met de links en het de-linken. in enkele gevallen ff rap de multitool er bij pakken (punt tang).
Het duidelijk markeren, zoals al in de regels staat (!) is nog niet echt een controle punt geweest volgens mij.