Planetrobot

Voor alle algemene zaken zoals bv het forum...

Moderator: Moderators

Post Reply
User avatar
Mischa
Posts: 1514
Joined: Fri Aug 08, 2003 8:12 pm
Location: Noord Holland

Planetrobot

Post by Mischa » Sun Sep 19, 2021 2:36 pm

In september 2021 is de website www.planetrobot.nl gelanceerd.

Voor een aantal DRGers komt dit als een totale verrassing. Daarom bij deze een korte uitleg; Ergens in 2019 is Tim, de voorzitter van DRG, door Mike van de marine Den Helder gevraagd een presentatie te geven van DRG. Gezien ik dichtbij Den Helder woon heeft Tim mij ook gevraagd om te komen. Zo is toen al snel het stokje naar mij overgegaan. Mike is verantwoordelijk voor een project dat in het kort als doelstelling heeft het bedrijfsleven en technische scholen meer met elkaar in contact te brengen. Hieruit heeft Mike ook al lange tijd de wens gehad iets met de robots te doen binnen het technisch onderwijs. Door de covid heeft één en ander natuurlijk vertraging opgelopen, maar in 2021 is het project weer opgepakt en daar is planetrobot uit voort gekomen. Bij het project is ook een commerciele partij betrokken die voor de promotie zorgt, waarvan de website al een mooi voorbeeld is. Planetrobot streeft er naar de vechtrobots (en mogelijk later ook andere aanverwante robotprojecten) als lesprogramma binnen de technische scholen te krijgen met hopelijk een jaarlijkse scholencompetitie.

Binnen planetrobot draag ik zorg voor de 'First Division', die feitelijk onze Featherweight klasse is (de naam featherweight zorgde bij niet ingewijden voor verwarring). Waar mogelijk of gevraagd kan ik de scholen dan ook ondersteunen bij hun robotproject en natuurlijk speelt DRG online hier ook een rol in. Mogelijk kunnen we dus nieuwe leden verwelkomen! Gezien ik DRG graag zie groeien heb ik er zorg voor gedragen dat we het FRA regelement handhaven voor de First Division. Ik heb echter het regelement iets aangepast en met name op het gebied van de spinners. Deze heb ik gelimiteerd op 120 kmh en een max diameter van 60 cm. Het gewicht van het wapen heb ik wel vrij gelaten. Ik heb dit gedaan om het gat dat tegenwoordig is ontstaan tussen spinners en nonspinners te verkleinen en de motivatie om ook andere wapens te ontwikkelen in stand te houden.

Planetrobot richt zich dus in eerste instantie op scholen, maar deelname voor particuliere teams is ook toegestaan, maar let daarbij dus op het aangepaste regelement! De mogelijkheid bestaat ook dat teams bij de wedstrijden worden ingedeeld op basis van hun ervaring.

De wedstrijden worden gehouden in samenwerking met DRG. Vooralsnog vinden deze op woensdag de 30e maart 2022 plaats. Afhankelijk van de animo kan DRG ook voor wat extra opvulling zorgen.

Om de drempel voor de scholen wat te verlagen bied planetrobot ook een starters pakket voor een first division robot aan. Dit pakket bestaat uit een complete aandrijfset met RL en LED van Bristol Bot Builders, een snelheidsregelaar van IB Fink, zender/ontvanger, accu, lader via hobbyking. Wanneer men dit zelf aanschaft zal men waarschijnlijk wel goedkoper uit komen, maar gezien de invoerrechten en het niet gegarandeerde vaste aanbod van hobbyking moest ik hier een marge in aanhouden.

Hetzelfde pakket heb ik gebruikt om vijf robots te bouwen die deze zomer zijn gebruikt voor presentatie op Tekpark. Tekpark is een orientatie evenement dat zich voornamelijk richt op lagere scholen met doel de leerlingen te stimuleren om als vervolgopleiding te kiezen voor techniek. Vier van de vijf robots zijn in meer of mindere mate bedacht door vier stagelopers van Zeestadstaal (ook één van de partners), alwaar Tekpark ook gehouden is. De robots hebben twee weken lang gereden, bestuurd door de bezoekers (geen gevechten). Wel hebben de ontwerpers onderling na sluiting wel hun eigen competitie gehouden. De robots worden wederom gepresenteerd op 13 oktober 2021 op de informatica inspiratiedag vo, en op 4 november op de PI dag (?). Ze zullen mogelijk ook op DRG evenementen aanwezig zijn voor presentaties.

IMG_6855.JPG
IMG_6855.JPG (4.91 MiB) Viewed 3260 times
Hoe dan?

User avatar
MJM
Moderator
Posts: 3037
Joined: Tue Jul 29, 2003 8:43 am
Location: Rijnmond

Re: Planetrobot

Post by MJM » Sun Sep 19, 2021 6:28 pm

Interessant initiatief. Goed opgepakt. Leuke robots.
Marien
Roboteer
Scraptosaur, Midnight Oil, Lt Lee, Mecha Knights, Rockey, Race Robots, Linefollowers.

User avatar
MJM
Moderator
Posts: 3037
Joined: Tue Jul 29, 2003 8:43 am
Location: Rijnmond

Re: Planetrobot

Post by MJM » Thu Sep 23, 2021 9:53 am

Ik mis op de website uitleg over wat het spel is in de 1e divisie. Ik zou op basis van wat ik kan vinden niet op de aanmeld-knop drukken.
Marien
Roboteer
Scraptosaur, Midnight Oil, Lt Lee, Mecha Knights, Rockey, Race Robots, Linefollowers.

flex
Posts: 2709
Joined: Mon Jul 28, 2003 12:48 am
Location: Heerhugowaard
Contact:

Re: Planetrobot

Post by flex » Thu Nov 04, 2021 4:21 pm

Wie weet welke scholen hier al voor hebben opgegeven?
Met name in de kop van Noord-Holland?
Ik zoek nog een vmbo (mee kijk) stage en een mbo les geef stage voor mijn opleiding tot Hybride Techniek Opleider. Wellicht leuk te kijken of Dat bij een van de deelnemende scholen zou kunnen.
Niels Schotten
DRG Arena marshall & Judge

"Hard Work Often Pays Off After Time, but Laziness Always Pays Off Now."
Every once in a while you need to take your foot out of your mouth and up against your rear to kick our ass in to gear...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests